آنچه در این مطلب میخوانید
شرکتنامه یا اظهارنامه ثبت شرکت
در موارد قانونی ، شرکتنامه در رابطه با ثبت شرکتها تعریف نشده است .
شرکتنامه در قانون ثبت دارای آثاری می باشد و از نظر شکل و ماهیت ، با شرکت نامه موضوع عقد معین در قانون مدنی دارای تفاوت هایی می باشد .
یک شرکتنامه کاربردهای مختلفی دارد که با توجه به نوع شرکت مشخص خواهد شد .
به عنوان نمونه در شرکتهای سهامی عام، طبق نظامنامه قانون تجارت ، شرکتنامه جزء مدارک اصلی و اساسی برای ثبت می باشد .
ولی در قانون موخر (قانونی که بعدا اعمال شده است ) حذف شد و در قانون مصوب ۱۳۴۷ شرکتنامه برای شرکت های سهامی عام پیشبینی نشد و اظهارنامه و اساسنامه جایگزین آن ها شدند .
شرکتنامه سبب مشخص شدن ماهیت قراردادی شرکت ها می شود و درحال حاضر می توان از آن به عنوان یک قرارداد پیمان جمعی استفاده نمود .
همانطور که گفتیم ، در شرکتهای سهامی عام به جای شرکتنامه از اساسنامه به عنوان یک پیمان ، یا قراردادی با چارچوب مشخص استفاده می شود .
اظهارنامه ثبت شرکت در قانون تجارت
طبق قانون تجارت، برای تأسیس شرکت های سهامی عام ، موسسین شرکت باید خودشون حداقل بیست درصد از سرمایه شرکت را تعهد کنند و حداقل سی و پنج درصد از مبلغی سرمایه تعهدی را ( سی و پنج درصد از حداقل بیست درصد سرمای شرکت ) در حساب شرکت در یکی از شعب بانک ها ، به اسم شرکتی در شرف تاسیس به عنوان سپرده قرار دهند .
پس از آن اگر درخواست ثبت شرکت برای تهران باشد ، باید یک اظهارنامه به همراه طرح اساسنامه شرکت و طرح اعلامیه پذیره نویسی سهام آن ، که تمامی موسسین شرکت آن را امضاء کرده باشند را به اداره کل ثبت شرکت ها در تهران تقدیم نمایند .
اگر هم درخواست ثبت برای شهرستان باشد ، باید اظهارنامه و ضمیمه های آن یعنی طرح اساسنامه و طرح اعلامیه پذیره نویسی سهام را که به دست تمامی موسسین امضا شده باشد ، به ادارۀ ثبت اسناد و املاک منطقه مربوطه تحویل داده و رسید دریافت کنند .
اگر بخشی از مبلغی که موسسین شرکت آن را تعهد کرده اند ، غیر نقدی باشد باید عین مبلغ و یا مدارک مالکیت آن را در بانک به حساب افتتاح شده برای شرکت پرداخت کنند .
گواهی بانک به همراه اظهارنامه و بقیه ضمیمه ها مربوطه ، به مرجع ثبت شرکتها تحویل داده شود .
طبق قانون تجارت ، این اظهارنامه باید تاریخ دقیقی داشته باشد و به امضاء تمامی موسسین شرکت نیز رسیده باشد ، علاوه بر آن موضوعات زیر هم حتما باید در اظهارنامه قید گردد که عبارتند از :
- نام شرکت
- موضوع شرکت
- هویت کامل و اقامتگاه موسسین
- مبلغ سرمایه شرکت و تعیین مقدار نقدی و غیر نقدی آن به تفکیک سهام ، به صورت مجزا
- تعداد سهام با نام و بی نام و مبلغ اسمی آن ها ، اگر سهام ممتاز نیز موجود باشد باید تعداد ، امتیازات و خصوصیات این سهام مشخص گردد .
- میزان تعهد هر کدام از موسسین و مبلغی که پرداخت کرده اند ، با تعیین شماره حساب و نام بانک مربوطه که تمامی پرداختی ها در آن صورت گرفته است ، معین خواهد شد .
اگر آورده غیر نقدی باشد توصیف کامل و تعیین مشخصات و ارزش آن باید به گونه ای باشد که بتوان از مقدار و کیفیت آورده غیر نقدی اطلاع حاصل کرد . - مرکز اصلی شرکت
- مدت شرکت
کاملاً مشخص است که اظهار نامه هایی که برای ثبت شرکت ارائه می شوند بیشتر جنبه خود اظهاری و اعلامیه دارند .
به این معنا که یک سری اطلاعات به وسیله متقاضی ثبت شرکت در آن اعلام می شود ، بنابراین دست کم باید اطلاعاتی که بالاتر گفته شد در اظهار نامه هایی که برای ثبت شرکت ارائه می شوند نیز عنوان گردد .
اظهار نامه در حقوق ثبت ایران ، به صورت عرفی به دو دسته اظهارنامه تأسیس و اظهارنامه افزایش سرمایه تقسیم می شود که مفاهیمی که در هر یک در نظر گرفته می شود متفاوت هستند .
ارائه اظهارنامه ثبت شرکت
ارائه اظهارنامه ثبت شرکت های سهامی خاص در قانون تجارت تعارض و تضاد بسیاری دارد .
به این صورت که طبق ماده ۲۰ قانون تجارت ، در شرکت های سهامی خاص اظهارنامه باید به امضای همۀ سهامداران شرکت برسد و این در حالی است که طبق مواد ۷۶ تا ۸۲ قانون مذکور ، حد نصاب برای تشکیل و تصمیم گیری ها در این شرکت ها می تواند تا یک سوم تعداد سهامداران نیز کاهش پیدا کند .
بنابراین شرکت هایی که در آنها حد نصاب برای اکثریت اعضای حاضر در زمان تشکیل و تصمیم گیری ها پیش بینی شده است ( که شرکتهای سهامی خاص هم جزو همین گروه هستند ) به خاطر غیبت بعضی از سهامداران و حاضر نبودن تمامی آنها ، امکان ارائه اظهارنامه ای که به امضاء تمامی اعضاء رسیده باشد را ندارند .
به همین دلیل برای ارائه اظهارنامه در زمان ثبت شرکت به مشکل مواجه می شوند که این مشکل در قوانین جدید برطرف خواهد شد .
مشاوره جهت اظهارنامه ثبت شرکت
شما میتوانید جهت اطلاع بیشتر از نحوه اظهارنامه ثبت شرکت و همچنین مشاوره در زمینه های ثبت شرکت ، ثبت برند تجاری ، ثبت تغییرات شرکت و دیگر امور ثبتی ، با شماره ۰۲۱۸۸۸۸۸۸۲۲ تماس حاصل فرمایید.
همچنین برای دیدن کلیپ های آموزشی میتوانید ما را در اینستاگرام راهنمای ثبت شرکت داران دنبال نمایید.